Hafta içi ve Cumartesi: 09:00 - 22:00 | Acil Diş Tedavisi

Diş kontrolü, düzenli olarak yapılan rutin diş muayenesidir. Her insanın belirli aralıklarla diş ve ağız sağlığı açısından bunu uygulaması gerekmektedir. Fakat uzmanlara göre de insanlara göre de farklılık gösteren bir periyot çizelgesi çıkmıştır. Bazı uzmanlar için diş kontrol sıklığı her altı aylık periyot için tekrarlanmalıdır. Yani yılda iki kez dişçi koltuğuna oturmanız gerekir.

Bazı uzmanlar ise bunun tam tersini savunabilir. Bu görüşe göreyse her yıl bir kez diş kontrolü yapılması yeterli olacaktır. Zaten düzenli olarak yapılacağı için olası bir ağız ya da diş sorunu öncesinden tespit edilebilir. Sağlıklı insanlar için yılda bir kez diş kontrolü yaptırmanın birincil şartı ise düzenli diş fırçama alışkanlığı ve diş ipi kullanımı olarak gözüküyor.

Çocuklarda Diş Kontrolü Hangi Sıklıkla Yapılır?

Çocuklarda diş kontrolü için biraz daha sık bir süreç geliştirilebilir. Uzmanlar yine yılda en az bir kez diş hekimi tarafından kontrol edilmesini öneriyor. Ancak en az bir kez tavsiye edilmesi sebebiyle bunu birkaç kez olarak revize etmek daha mantılı olacaktır. Küçük yaşta diş gelişimi ve diş etleri farklı reaksiyonlar gösterebilir.

Bu genel anlamda dişlerin yamuk çıkması, olası kırıklar, diş çürümeleri ve yeme içme alışkanlıklarından kaynaklı deformasyonlar olarak sıralanabilir. Bunları tespit etmek ve önüne geçmek içinse diş kontrolü şarttır. Dolayısıyla çocuklarda diş kontrol sıklığı için yılda üç kez kontrol edilmesi idealdir.

Düzenli Diş Kontrolü Yapılmazsa Ne Olur?

Aslında diş bakımını aksatmayan ve ağız sağlığına önem veren herkes için düzenli diş hekimi kontrolü gerekmektedir. Yinede Türkiye ortalamasına baktığımızda bunu uygulayan çok fazla insan olmadığını görüyoruz. Bu durum başta diş çürükleri olmak üzere tartar, plak, soluk diş rengi, olası kırıklar ve iltihap ile sonuçlanabilecek bir süreci başlatabilir.

En kötüsü ise zamanla oluşabilecek diş kayıplarının tespit edilememesidir. Düzenli diş kontrolü sayesinde yıllık bir kez dahi olsa diş hekiminiz tarafından genel bir muayeden geçersiniz. Olası çürükler veya çürük dişinizden diğer dişlere sıçrayabilecek olumsuz etkileri minimal seviyeye indirebilirsiniz. Diş kaybı dışında diş eti problemleri ve sürekli olarak kötü ağız kokusu gibi etkenlerle karşılaşılması ise içten bile değildir.