Erken Süt Dişi Kayıplarında Ne Yapılması Gerekir?
Çocuklarda süt dişlerinin önemi oldukça büyüktür. Öncelikle besinleri sindirebilmek için gerekli olan süt dişleri ayrıca çocuğu travmalardan da korumaktadır. Buna bağlı olarak çocuklarda daimi dişlerin normal bölgelerinde çıkmalarını da sağlamaktadır. Ancak erken süt dişi kayıplarında ne yapılması gerekir konusunda yeteri kadar bilgi sahibi olmayan ebevenyler bu anlamda yazımızın devamını mutlaka takip etmelidir.
Süt Dişlerinin Önemi
Süt dişlerinin çıkması sürecinde çene kasları gelişmektedir. Bu sayede çiğneme fonksiyınu da gelişmesini sürdürür. Sonuç olarak yüz ve çene gelişimi olumlu bir şekilde devam eder. Estetik yönden de önemli olan süt dişleri genelde diksiyon ve konuşma üzerinde etkilidir. Bu dişlerin eksikliğinin yaşanması halinde harflerin söyleniş biçimleri bozulabilir. Alt çenenin normal pozisyonunu almasını da sağlayan süt dişlerinin tedavisinin aksatılmaması gerekmektedir.
Süt Dişi Kayıplarında Ne Yapılmalı?
Erken kaybedilen süt dişlerine karşı yapılması gereken en önemli uygulama yer tutuculardır. Yani erken süt dişi kayıplarında ne yapılması gerekir sorusunun yanıtı, yer tutucuların kullanılmasıdır. Yer tutucu, erken süreçte kaybedilen süt dişinin, kalıcı dişler çıkana kadar boşluğu doldurması bakımından önemlidir. Hareketli ve sabit çeşitleri olan bu aygıtların kontrolü diş hekimleri tarafından sağlanır.
Hareketli yer turucu apareyler pratik bir şekilde takılıp çıkarılabilir. Biden çok çift ya da tek taraflı diş eksikliğinde kullanılmaktadır. Sabit yer tutucular ise çıkarılamayan apareylerdir. Yalnızca uzman hekim tarafından takılabilir ve çıkarılabilir. Aynı şekilde iki diş veya tek taraflı diş eksikliğinde kullanılmaktadır.
Yer tutucuların bakımı da bu anlamda önemlidir. 6 ayda bir hekim kontrolünün yapılması gerekir. Ayrıca düzenli bir şekilde fırçalanmalı ve hijyen kalmasına özen gösterilmelidir. Dil veya parmakla hareket ettirilmemesi gereken yer tutucuların çıkması veya kırılması halinde yenisi yaptırılmalıdır. Bazı durumlarda tekrar yerine yapıştırma işlemlerine de başvurulabilir.
O halde erken süt dişi kayıplarında ne yapılması gerekir konusunda dişlerin durumuna göre hareketli ya da sabit yer tutucuların kullanılması önemlidir. Her eksik süt dişi için bu apareyler kullanılabilir ancak hastadan hastaya da farklılık gösteren durumlar vardır. Genelde kaybedilmiş olan diş sayısı, çocuğun yaşı ya da kemik ve diş gelişimi gibi durumlar, apareylerin kullanıp kullanılmaması gerektiğini belirleyen faktörlerdir.