Hafta içi ve Cumartesi: 09:00 - 22:00 | Acil Diş Tedavisi

Gebelik dönemi boyunca ağız sağlığında bazı değişiklikler yaşanabilmektedir. Bu süreçle ilgili olarak hamilelikte diş tedavisi yapılırken dikkat edilmesi gerekenler konusu da araştırılmaktadır. Öncelikle gebelik döneminde östrojen hormon düzeyi artmakla beraber dişlerdeki plak birikimi de artacaktır. Plaklara müdahale edilmemesi halinde ise diş eti iltihapları görülmeye başlanabilir. 6. ay itibariyle başlayabilen buna benzer sorunlarla ilgili diş tedavilerine başvurulabilir.

Gebelikte Diş Sorunları Nasıl Önlenir?

Diş ve diş etlerinin gebelik sürecinde düzenli bakımı şarttır. Günde en az 2 kez yemeklerden sonra fırçalanması gereken dişler için ayrıca diş ipliği de kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra sürekli vitamin desteği alınmalı ve belirli aralıklarda diş hekimlerine başvurarak plak kontrolü yapılmalıdır. Bu işlem aynı zamanda gebelik tümörlerinin oluşumunu da engelleyebilir.

Gebelikten şüphe duyulması halinde ilk olarak diş hekimlerine başvurulmalıdır. Gebeliğin ilk 3 aylık sürecinde diş temizliği yapılabilir. Ayrıca gebeliğin 9. ayına kadar bu süreçler devam edebilmektedir. Ancak hamilelikte diş tedavisi yapılırken dikkat edilmesi gerekenler konusnuda 4. ve 6. aylara dikkat edilmelidir. Dişlerle ilgili yaşanan problemlerde ilaç verilmesi veya anestezi gerektiren durumlarda mutlaka doğum uzmanıyla iletişime geçilmelidir.

Diş tedavilerinde antibiyotik kullanımlarından kaçınılmalıdır. Fakat her antibiyotiğin bebekler için zararlı olduğu bilgisi de yanlıştır. Bu konudaki en doğru bilgileri diş hekimleri ve doğum uzmanları verebilmektedir.

Gebelikte Diş Tedavisi Yapılır mı?

Gebelikte, bebeğin organ gelişim evresi olarak bilinen ilk 3 ayda ciddi diş tedavilerinden kaçınmak gerekir. Bu yüzden diş tedavilerine 4. ay itibariyle başlanabilmektedir. Ancak diş eti veya diş iltihabı gibi durumlarda, vücuttaki enfeksiyon bebeğin gelişimini engelleyebilir. Bu yüzden jinekolog eşliğinde tedavi sürecine geçilebilir.

Son olarak hamilelikte diş tedavisi yapılırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda anne adaylarının son 3 ayda, tedavi koltuğunda rahat oturamaması gibi durumlar göz önünde bulundurulmalıdır. Son 3 aydan önce lokal anestezi gibi uygulamalar da başarılı bir şekilde yapılabilir.

O halde ilk 3 aylık dönem, bebeğin en hassas olduğu dönem olduğu için gereksiz müdahalelerde bulunulmamalıdır. İkinci üç aylık dönem, diş tedavisi için en uygun dönemdir. Kanal tedavisi, diş çekimi ve dolgular bu dönemde yapılabilir. Son 3 aylık dönem de tıpkı ilk döneme benzediği için diş tedavilerine başvurulmamalıdır.