Hafta içi ve Cumartesi: 09:00 - 22:00 | Acil Diş Tedavisi

Yetişkin hastalar için alternatif bir yöntem olarak bilinen şeffaf plak tedavileri hakkında çok sayıda araştırma yapılmaktadır. Bunlardan biri de ortodontide şeffaf plak tedavileri istenilen sonucu verir mi sorusudur. Öncelikle ortodonti uzmanları artık seyreklik, sıkışıklık ve çapraşıklık gibi bozuklukları tedavi etmek için şeffaf plak tedavisine başvurmaktadır. Metal tel ve braketlerin kullanılmadığı bu işlemlerde hastaların taleplerine göre kolayca takılabilip çıkarılabilen plaklar tercih edilebilir.

Ortodontide Şeffaf Plak Tedavisi Başarılı mı?

Hastalar ortodonti tedavilerinde hem tedavi süresini hem de işlem sonucundaki başarı sürecini merak etmektedir. Ayrıca tedavinin ne kadar kalıcı olacağına dair uzmanlarla iletişime geçen hastalar en çok da ortodontide şeffaf plak tedavileri istenilen sonucu verir mi araştırmasını yapmaktadır. Öncelikle ortodontide tercih edilen braketler, ağrılı ve estetik görünümü bozmaları nedeniyle hastalar tarafından kabul görmeyebilir. Bu süreçte şeffaf plak adı verilen saydam plaklar kullanılabilmektedir. Günümüze kadar alışılagelmiş metal diş tellerinin yerini alan şeffaf plakların başarısı bazı faktörlere bağlıdır.

Kullanım alanının doğru bir şekilde belirlenmesi gereken bu plakların kullanım bakımından uygun olması gerekmektedir. Tedavi sürecinde hekimlerin şeffaf plak ile ilgili tüm bilgileri hastaya sunması da önemlidir. Uygulamanın başarılı olması için hastalara büyük sorumluluk düşmektedir. İşlemlerden sonra hekimlerin tavsiyelerine göre hareket etmeniz, şeffaf plak tedavisinin başarıyla sonuçlanmasını beraberinde getirecektir

Ortodontide Şeffaf Plak Tedavisinin Avantajları

Şeffaf plaklar öncelikle hiç fark edilemeyen tek aparey düzelticiden oluşmaktadır. Bu durumda hatalar estetik kaygılar yaşamadan tercih edebilmektedir. Ayrıca çıkarılabilen bu plakların yeniden takılamaması, tedavinin kesintiye uğramasına neden olabileceği için tek dezavantajı olarak bilinir. Genel olarak ortodontide şeffaf plak tedavileri istenilen sonucu verir mi konusunda ‘evet’ yanıtı verilebilir. Fakat bu süreç hasta ile hekimin iş birliği yapmasıyla yakından ilgilidir.

Uygulamanın bir diğer avantajı, diş düzelmesinin hastaların plakları günlük takma süresine bağlı olduğudur. Hastaların bazıları bu plakları gece kullanırken bazıları da hem gece hem de gündüz kullanarak tedavi süresini başarıyla tamamlayabilir. Sonuç olarak ortodontik problemlerin ileri seviyelerde olması, şeffaf plakların başarısız olmasını beraberinde getirebilir. Bu durumda porselen diş tellerinin kullanımı daha uygun olacaktır.