Hafta içi ve Cumartesi: 09:00 - 22:00 | Acil Diş Tedavisi

Günümüzdeki pek çok kişi diş fırçalarken diş etlerimiz neden kanar sorusunun yanıtlarını aramaktadır. Bu konuda öncelikle diş eti kanamalarının tedavi edilmesi gerekir. Ayrıca diş etlerinin neden kanadığına dair doğru bilgilere sahip olunmalıdır. İlk olarak diş ve diş etleri düzenli olarak fırçalanmadığı zaman bakteri oluşumuna neden olur ve bu bakteriler plakların diş etine zarar vermesini beraberinde getirir. Bakteri plakları da bu yüzden diş fırçalarken kanamaya sebebiyet verir.

Diş Eti Neden Kanar?

Sağlıklı bir diş eti öncelikle açık pembe renkte olur. Diş eti ayrıca diş köklerinin başlangıcından konturlara kadar devam eden bir sınırsa sahiptir. Bu nedenle sağlıklı diş etlerinde enfeksiyon, şişkinlik ya da kızarıklık görülmez. Ancak fırçalarken diş etlerimiz neden kanar konusunda asıl durum, diş etleriyle ilgilidir.

Düzenli olarak fırçalanmayan diş ve diş etleri zamanla bakteri plağı oluşturur. Bu durumun sonucnuda ise diş iltihapları ve diş çürükleri meydana gelir. Ağız hijyeninin yetersiz olduğu hallerde oluşan bakteri plağının yanı sıra hormonal değişimler de diş eti kanamalarını beraberinde getirir. Özellikle de gebelik döneminde östrojen hormonlarının artması nedeniyle diş fırçalanırken diş etlerinde kanama görülebilir. Zaten hassas olan diş etleri, gebelik döneminde çok daha hassas bir yapıya sahip olmaktadır.

Diş etlerinin kanamasının bir diğer nedeni genetik faktörlerdir. Yapılan araştırmalarda göre diş eti problemlerinde yaklaşık %30 oranında genetik durumlara yatkınlık durumu söz konusudur. Ancak ağız bakımı doğru bir şekilde yapıldığında diş etlerinde kanamanın önüne geçilebilir.

Diş gıcırdatmak ya da diş sıkmak da fırçalarken diş eti kanamasının nedenleri arasındadır. Diş ve diş eti arasındaki kuvvetin azalmasına sebep olan bu durum daha sonra periodontal doku yıkımına sebep olur. Sonuç olarak diş eti kanamaları her diş fırçalama sonucunda yaşanabilir.

O halde diş fırçalarken diş etlerimiz neden kanar sorusunun yanıtları bu şekildedir. Bazı ilaçların kullanımı, stres ve sigara tüketimi de diş eti kanamalarına neden olabilmektedir. En az 6 ayda bir diş kontrolünün yapılması ve dişlerin günde en az 2 kez fırçalanması, diş eti kanamalarının önüne geçer.