Hafta içi ve Cumartesi: 09:00 - 22:00 | Acil Diş Tedavisi

Bruksizm olarak tanımlanan rahatsızlığın diş gıcırdatma olarak toplumda sık görülen bir durum olduğunu belirtelim. Ortalama olarak %10'luk bir dilimi kapsayan bu rahatsızlık çoğunlukla gece başımıza gelmektedir. Hastalığın tanımını çene kaslarımızın çiğneme hareketini refleks olarak sürdürmesi şeklinde yapabiliriz.

Yani ağzımızda bir besin olmamasına rağmen gece boyunca sanki bir şey çiğniyormuş gibi dişlerimizi birbirine değdiririz. Bu aşamada da diş gıcırdatması için ana faktör olan rahatsız edici o ses çıkar. Kişi bu sesi duymaz ve rahatsız olmaz. Fakat yanındakiler için ciddi bir sorundur. Kişi içinse sağlıklı bir diş yapısını bozabileceği için daha büyük problemlerin habercisi olabilir. Bu sebeple diş gıcırdatma tedavisi uygulanması ve erken teşhis edilebilmesi için diş hekiminizden hemen randevu almanız gerekir.

Bruksizm Neden Olur?

Bruksizm yani diş gıcırdatma problemi yaşayanların büyük çoğunluğu bunu farklı faktörlerle edinmiştir. Genel anlamda psikososyal unsurlar buna sebep olabilir. Stres veya öfke benzeri duygu değişimleri bu aşamada sürekli karşımıza çıkmaktadır. Morfolojik etkiler, nörolojik sorunlar, patofizyolojik rahatsızlıklar, sistemik sorunlar, sinir sistemine dayalı rahatsızlıklar ve hatta kullanılan ilaçların yan etkileri ön planda olabilir.

Bruksizm sebepleri bu kadar geniş olduğu için çocuk yaşta tespit edilmesi büyük bir avantaj sağlayabilir. Çünkü yetişkinlerde diş gıcırdatma ortalaması %10 iken çocuklarda üç katına kadar daha yüksek bir noktaya ulaşabiliyor.

Bruksizm Tedavi Yöntemleri

Bruksizm tedavisi için öncelikle diş gıcırdatmaya sebep olan faktörler tespit edilmelidir. Bu bağlamda da farklı tedavi seçenekleri doğabilir. Pek çok tedavi seçeneğinin var olması sebebiyle sorunun kaynağına göre erkenden tedavi edilmeye başlanması önem arz eder.

  • Biofeedback Tedavisi
  • Alışkanlığı Yitirme Tedavisi
  • Psikyatri
  • Hipnoz
  • Farmakolojik Tedavi Metotları
  • Oklüzal Dengeleme
  • Ortodontik Tedavi
  • Atrizyon Tedavisi

Burada gece boyunca dişlerinize takabileceğiniz bir özel materyal, psikyatrist desteği, kas içi enjeksiyon, uygulanabilecek egzersizlerle fizik tedavi, istemsiz hareketleri önleyebilecek çalışmalar yapılabilir. Diş hekiminiz tarafından Bruksizm tedavisi olmak adına yapılacak muayenelerin farklı bir neden ile özdeşleştirilebileceği aşikârdır. Diş gıcırdatmasının tedavisinin olmasına rağmen insanların çok büyük bir çoğunluğunun doktora başvurmaması ise daha ciddi diş sorunlarına yol açabilir. Çünkü sürekli baskı altında olan dişler sebebiyle diş kaybına kadar ilerleyebilecek bir süreç yaşanır.