Hafta içi ve Cumartesi: 09:00 - 22:00 | Acil Diş Tedavisi

Flor elementi, diş yapısıyla kimyasal bağ kuran bir elementtir. Bu sayede çürüğe karşı da direnci artırmaktadır. Haliyle jel kıvamında olan bu elementin diş minesinin yapısını güçlendirdiği bilinir. Bu yüzden çocuklarda flor uygulaması neden gerekli sorusuna yanıt olarak yazımızın devamındaki kapsamlı bilgileri incelemenizde yarar var.

Flor Uygulaması Nasıl Yapılır?

Flor uygulaması bir nevi koruyucu tedavidir. Kemik ve diş gelişiminde önemli bir element olan flor, vücuda az miktarda alınmaya başlandığında diş çürükleri yaşanmaya başlar. Ayrıca çürüklerin ilerlemesi halinde diş hekiminin tavsiyelerine dikkat edilerek flor uygulamasına başvurulabilir. Ağızdaki mikropları ortadan kaldıran bu element, plak oluşumunu da engeller.

Diş çürüklerini önlemek için günümüzde yaygın bir şekilde kullanılan flor uygulaması yeni çürüklerin oluşumunu da engelleyebilmektedir. Bu sayede çürükler başlangıç aşamasında tespit edilerek flor yöntemiyle kontrol altına alınabilir.

Bu uygulama tercihe göre topikal ve sistemik olarak iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Sistemik olan uygulamada tabletler kullanılır. Ayrıca damlalar yardımıyla florun vücuda yayılması sağlanır. Bu sayede hem vücuda hem de dişe kısa sürede katkıda bulunur. Topikal uygulamada ise vernik ya da jel şeklinde olan flor sadece dişe uygulanmaktadır. O halde çocuklarda flor uygulaması neden gerekli sorusunun cevapları bu bilgiler ışığında daha net bir şekilde anlaşılabilir.

Flor jel uygulaması tercih edildiği zaman farklı koku ve aromalara sahip olan ürünler kullanılmaktadır. Dişlere 1 ile 4 dakika arasında sürülür ve daha sonra ağızdaki fazla elementler, tükürük emici yardımıyla çekilmektedir. Ancak flor jel uygulaması 6 yaş altındaki çocuklar için önerilmemektedir. Bu yaş grubunda flor vernik uygulaması daha sağlıklı olacaktır.

Flor Uygulamasının Yan Etkileri Var mı?

Flor uygulamasının riski ya da yan etkisi yok denecek kadar azdır. Çünkü vernik olarak uygulandığında dişlere sürülmesinin ardından tükürükle temasa geçer ve sertleşir. Bu durum, 6 yaşından küçük çocuklarda bile kullanımının sağlıklı olduğunu gösterir. Fakat günde 2 mg’dan fazla yutulması bazı sorunlara neden olabilir. Bu yüzden de diş hekiminin önerileri dışına çıkılmamalıdır.

Diş çürüğü riski yüksek olanlarda 4 ayda bir tercih edilebilen bu uygulama, ağız hijyeninde sorun olmayanlarda 6 ayda bir uygulanabilir. Paylaştığımız bu bilgiler, çocuklarda flor uygulaması neden gerekli sorusuna net yanıt verildiğinin ayrıca göstergesidir.