Hafta içi ve Cumartesi: 09:00 - 22:00 | Acil Diş Tedavisi

Kanal tedavisi uygulanan dişlerde genel anlamda çürük, iltihap veya diş kökünde zedelenme olduğunu biliyoruz. Bunların tedavisi için yapılan bir uygulama olmakla beraber sonrasında da bazı sorunlarla karşılaşılması mümkündür. Kanal tedavisi sonrasında oluşan lezyonlar bunun başında gelmektedir.

Ayrıca kaçınılmaz bir durum olmadığı gibi her hasta için risk faktörü doğabileceği unutulmamalıdır. Özel olarak yapılan müdahaleler sonucunda kanal tedavisinden doğan lezyonlar geçirilebilir. Bunun için tekrardan tedaviye devam edilmesi gerektiği için diş hekiminizle kök kanallarının temizlenmesi için uygun metodu tespit etmeniz gerekmektedir. Diş röntgeni sonrasında kök kısımda oluşan mikroorganizmalar tespit edilmelidir. Ardından temizlendikten sonra lezyon sorunu ortadan kalkacaktır.

Kanal Tedavisi Sonrasındaki Süreç Nasıl İşler?

Kanal tedavisi acılı veya ağrılı bir süreç olarak lanse edilse de gerçekte böyle değildir. Anestezinin etkisiyle beraber işlem sırasında herhangi bir acı hissedilmemektedir. Ayrıca sonrasında da hissedilebilecek herhangi bir acı ya da ağrı sebebiyle diş hekiminizden ağrı kesici talebinde bulunabileceğinizi unutmayın.

Kanal tedavisi sonrasında lezyon oluşup olmadığını hemen anlamak mümkün olmaz. Fakat işlem bittikten sonra ilk 2 saat son derece önemlidir. Bu süreç boyunca bir şey yememeniz ve dişinizle oynamamanız elzem. Burada yapılan en büyük hata ise sürekli olarak anestezinin etkisiyle dilinizi kanal tedavisi yapılmış olan dişin üzerine götürmek ve onunla oynamak olmaktadır. Dolgulu dişler için uygulanan kanal tedavisinde yine yediklerinize ekstradan özen göstermeniz gerekir.

Kanal Tedavisi Sonrasında Oluşan Lezyon Nasıl Geçer?

Kanal tedavisi sonrasında oluşan lezyonlar yediklerinizle alakalı olabileceği için bu konu ilk önemsemeniz gereken konudur. Fakat tedavi sonrasında lezyon oluşumu tespit edildiğinde bile kök kısımlarına kadar tüm mikroorganizmaların temizlenmesi mümkündür. Bunun için tekrardan kanal tedavisi uygulanır.

Yine amacına uygun şekilde lezyonlardan arındırılarak dişin sağlıklı bir hal alması sağlanır. Tabi ki sonrasında da tekrardan kanal tedavisi sonrası iyileşme süreci başlar. Dikkat edilmesi gereken bir süreç olduğu için hızlı bir iyileşmenin yaşanabilmesi için doktorunuzun talimatlarını takip etmeniz önemlidir. Ayrıca iltihaplanmış ve lezyon yapmış olan kanal tedavilerinin ardından geçici dolgular kullanılabildiği için bu dolguların sağlığını gözetmeniz gerekir. Olası bir durumda düşen dolgular için en kısa sürede diş hekiminize başvurmanız önem arz eder.